Staňte se fanoušky Výběr Reality na Facebook.com
Energetické štítky budov

Můj výběr

Jméno

Heslo

Registrovat Zapomenuté heslo


Koupili malý byt v Brně. Za 200 tisíc z něj dokázali vytřískat maximum.

Zpět na seznam článků


Architekty oslovil ještě před koupí svého nového domova. S Pavlem Novým a Vítem Svobodou tedy konzultoval již výběr vhodné nemovitosti. Společně vybrali byt v činžovním domě z 30. let, který je součástí bloku domů v klidné části Holešovic.

"Náš Mini Loft jsme si navrhli tak, aby prostor dobře sloužil pro bydlení,...

Zobrazit fotogalerii

Mladý majitel si přál vytvořit obytný prostor s kuchyní, ložnici a ateliér, který se v budoucnu promění na dětský pokoj. Interiér by měl co nejvěrněji navazovat na prvorepublikovou atmosféru místa. Do bytu si totiž chce nastěhovat již zakoupený retro nábytek a doplňky.

„Nejdříve jsme museli přehodnotit celkové uspořádaní bytu. Změně dispozice jsme se nakonec nevyhnuli. Chtěli jsme, aby jednotlivé pokoje na sebe vzájemně navazovaly,“ popisuje začátky realizace architekt Vít Svoboda. „Bylo nutné přesunout obývák a kuchyni do jižní části bytu a také celý prostor zjednodušit. To se nám podařilo odstraněním hned několika příček a posunutím interiérových dveří. Díky tomu jsme dostali do všech prostor bytu přirozené denní světlo, které ve vstupní části tlumeně prostupuje skrze opálovou makrolonovou stěnu.“

Byt je po rekonstrukci skvěle funkční a praktický. Klid mu dodává tlumená šedá a bílá barva. "Naším cílem bylo obnovit starší prvky bytu a vytvořit neutrální prostředí, které by se dalo lehce zabydlet,“ vysvětluje Svoboda.

Podlahy v bytě jsou z původních smrkových prken, které se zbrousily a navoskovaly bílým voskem. Architekti se také rozhodli zachovat v podlaze tmavé spáry a nerovnosti, které působí nenuceně.

V ateliéru, kde bude v budoucnu dětský pokoj, je domácí pracovna a hodně... Ložnice vznikla na místě kuchyně a malého pokoje pro služku.

Obslužné prostory v bytě - chodba, WC, koupelna a kuchyně, jsou opticky sjednocené geometrickým obkladem v šedé, bílé a modré. Obytnou zónu, která je orientovaná na jih do vnitrobloku, tvoří obývák, jídelna a kuchyně s malým balkonkem.

Obývací prostor je záměrně bílý, tedy přesněji na jeho bílém pozadí krásně vyniknou barevné předměty, které si do bytu majitel přestěhuje. Pojítkem jsou v tomto případě police. Ty celý prostor scelují. Stejnou atmosféru se architektům podařilo vytvořit i v ateliéru. Nyní je v něm domácí pracovna a také místní prales s květinami a akváriem.

Ložnice vznikla na místě kuchyně a malého pokoje pro služku. Vešla se do ní velká vestavěná skříň a posuvné závěsné dveře. Ložnice sousedí s koupelnou, kterou se úpravami dispozice podařilo zvětšit a díky oknu má i přístup denního světla.

Okno je původní, a i když je umístěné směrem do ložnice, poskytuje dostatek osvětlení. Plynový kotel a pračka jsou v koupelně schované ve vestavěné skříni.

Před rekonstrukcí celý byt vytápěla kamna, která v bytě zůstala. Jsou funkční, komín je nově vyvložkovaný. Hlavním zdrojem tepla je ale nyní plynový kotel a radiátory.

Díky aktivnímu přístupu a osvícenosti majitele se podařilo vytvořit bydlení, v němž je citlivě zachována původní atmosféra místa. Na chytře vystavěném pozadí předměty lehce dýchají a také perfektně vyniknou. Přesně tak, jak si to majitel přál.


Zdroj: http://bydleni.idnes.cz